Samarbete över gränsen: ”Vi är imponerade över kompetensen hos de norska företagen”

Matsson Metal gränshindersartikelmindreI tre år har moraföretaget Mattsson Metal varit aktivt på den norska marknaden. Idag finns den största enskilda kunden i Gjövik och erfarenheterna av att göra affärer med Norge är både bra och sämre.

– Vi är imponerade över kompetensen hos de norska företagen. Däremot har det varit en jobbig resa att komma in i tullregler och andra formaliteter, säger företagets VD Erik Eriksson.

 

-När vi gick in i Norge, trodde vi nog inte att bestämmelserna skulle vara så krångliga, det handlar ju ändå om två grannländer och kontakterna mellan Norge och Sverige är ju urgamla, fortsätter Erik Erikson.

-På många sätt är det lättare att göra affärer med avlägsna EU-länder, än med Norge som står utanför.

 

Mattsson Metal är ett anrikt företag i området Öna-Östnor där så många andra klassiska tillverkningsindustrier har sitt ursprung. Redan 1945 startades det som familjeföretaget Mora-Kranar och 1975 köptes det av FM Mattsson. Sedan 2002 är namnet Mattsson Metal.

 

Företaget är ett av norra Europas ledande legoföretag när det gäller varmpressade metalldetaljer. År 2012 drogs försäljningen i Norge igång och Raufoss Water and Gas är idag den största enskilda kunden. Försäljningen dit gäller mässingsdetaljer för rörkopplingar och ventiler i marken.

 

– När vi kom till Norge blev vi både lite överraskade och imponerade av företagskulturen och kompetensen. Vi mötte företag som var i världsklass inom sina produktområden, säger Magnus Dahlström, marknads- och försäljningschef på Mattsson Metal.

 

– Det var lätt att ha att göra med de norska affärskontakterna, ingen större skillnad mot i Sverige faktiskt, fortsätter Magnus Dahlström. Vi möttes av en högteknologisk och modern företagspark.

 

Problemen har i stället visat sig på tullområdet och när det gäller andra regler i handeln mellan Norge och Sverige. Det har varit en tidsödande och energikrävande process att under de tre första åren tränga in i alla bestämmelser.

 

– När det gäller de rutinmässiga veckotransporterna med lastbil är det inga större bekymmer. Där har vi också bra hjälp av transportföretaget när det gäller papper och dokument. Det är snarare när något inträffar undantagsvis, utöver det vanliga som det blir problem, berättar VD Erik Eriksson.

 

Som exempel tar han upp när kunden i Norge måste skicka tillbaka varor för justeringar, vilket sker ibland. Då måste allt tullklareras igen i båda riktningarna och dessutom har värdet förändrats när produkterna går tillbaka till Norge igen.

 

– Man tycker att det skulle kunna vara kostnadsneutralt när vi skickar varor fram och tillbaka. Ingen av oss på ett så här litet företag orkar tränga in i alla regler. Det blir väldigt jobbigt och tungsamt med alla papper.

 

Ett annat exempel är att när den norska kunden bearbetar mässingsprodukterna från Mora så blir det spån som biprodukt. Det spånet ska gå tillbaka till ett svenskt företag för återvinning, men moms och tull måste betalas för det annars oanvändbara spånet.

 

Erik Eriksson och Magnus Dahlström ångrar dock inte satsningen på Norge. De menar att Norge ofta är lite underskattat bland svenska företag som industriland och att fler borde satsa på grannlandet.

– En del svenska företag väljer kanske bort Norge för att i stället satsa på EU-länder, där krånglet blir mindre. Men våra erfarenheter är i stort sett bra. Industrin i Norge är mycket effektiv och vi har mötts av väldigt duktiga inköpare, avslutar Erik Eriksson och Magnus Dahlström på Mattsson Metal i Mora.

Text och foto: Gränskommittén/Anders Rosén