Partnerne i Effect4Buildings og offentlig eiendomssjefer lærte mye om energieffektivisering fra gode eksempler i Estland

Partnerskapet i E4B var i Estland i perioden 27-29 august og besøkte bl.a. de vakre byene Viljandi og Tartu. Formålet med partnermøtet var å forbedre eksisterende instrumenter og verktøy for energieffektivisering gjennom besøk til både nye og gamle bygg, erfaringsutveksling og diskusjoner. Real Estate Estonia – Estlands statlige eiendomsselskap var vertskap for partnermøtet.

Det første studiebesøket var til Rapla videregående skole (gymnasium), der den estiske stat har bygget en ny skole sammenkoplet med den gamle skolen. Skolen var et godt eksempel på hvordan eiendomsselskapet utvikler nye skoler og renoverer gamle bygg samtidig som man ivaretar hensyn til energieffektivitet.

Deretter besøkte vi et privat passivhus i Viljandi. Husert på 3 etasjer er et prefabrikert trehus på 240 m2. Energieffektivisering var kjerneideen med dette huset med svært god isolering, energieffektive vinduer, ventilasjon med varmegjenvinning og solceller. Huset ble i 2016 kåret til ”Den mest energieffektive prefabrikerte bygning i Estland i 2016”.

Hedmark fylkeskommune har hovedansvaret for verktøyet EPC-Energisparekontrakter. En barnehage i Viljandi renoveres med basis i dette verktøyet og kommunen er svært fornøyd med erfaringene så langt der ESCO-selskapet AU Energiateenus er kontraktør og leverandør av produkter og tjenester. De bygger ny ventilasjon, oppvarming, utskifting av vinduer og isolering av hele bygningskroppen m.m.. Dette er et godt eksempel på hvordan gjennomføre en EPC-kontrakt.

Estlands Nasjonalmuseum i Tartu er et imponerende signalbygg på mange måter. Det er meget stort og Estlands eiendomsselskap var aktivt involvert i utviklingen av prosjektet. Ut i fra at det er et museumsbygg er bygget energieffektivt og med tilpassede løsninger for fuktighet, lys, varme og avkjøling som gjør det energi- og kostnadseffektivt.

Avslutningsvis besøkte vi Aura Water Park i Tartu og Fortum District cooling station. Det er et økende behov for leveranser av kulde og Fortum District Cooling Station er den første i Estland. Det tas vann fra elven Emajogi der kondensere avkjøler vannet før det sendes ut til kundene. Bygget har også solceller for egenproduksjon av elektrisitet.