Gränsregionalt forum i Malmö 7-8 november!

Under 2 dagar deltog Gränskommitten på Gränsregionalt forum i Malmö (7-8/11).  Tema för dagen var ”Framtidens territoriella samarbete i Norden”. Öppningstalare var Anna Olofsson,  (Näringsdepartementet och ledare av ämbetsmannakommitten) och hon lyfte vikten av behov av ägarskap och förankring samt lovordade arbetet som pågår i Gränskommitteerna, främst för att vi samlar regionala och lokala aktörer, skapar viktiga nätverk samt genererar (växlar upp) ekonomiska resurser.

Dag två presenterade Gränskommittén sitt delprojekt ”Demografiska utmaningar i Hedmark och Dalarna” för intresserade gränsorganisationer i Norden, grensetjänsten, nationella myndigheter och regionala aktörer på Gränsregionalt forum. Naturligtvis fick församlingen en rykande färsk utgåva av den fina ”Erfarenhetsguiden: 11 projekt som bidragit till att stärka gränskommuners attraktivitet” som i dagarna blev klar.  Guiden är en del av Hedmark Dalarna samarbetet- Gränskommittés arbete med demografiska utmaningar i Hedmark och Dalarna.

På bilden fr vänster i paneldiskussion om framtidens territoriella samarbete i Norden – utmaningar och   möjligheter: Harry Ekestam (Arbets- och näringsministeriet, FI),  Anna Olofsson (Näringsdepartementet och ledare för Ämbetsmannakommittén), Lise Hauge (Kommunal- og regionaldepartementet, NO) och Jan Persson (Oxford research).

Programmet från Gränsregionalt forum kan läsas här: Program Gränsregionalt forum 7- 8 november 2013

Fotograf Carin Lilliehöök, Gränskommittén